Új családtag

Milyen kutyánk legyen?

Ha úgy döntünk egy kutyával szeretnénk bővíteni a családot, érdemes átgondolni milyen fajta illik hozzánk, illetve az életmódunkhoz. Ne vegyünk azért agarat, mert milyen szép, ha aztán napi kétszer 20 percünk lesz vele sétálni a háztömb körül, ahol el sem lehet engedni pórázról. Ne vegyünk francia buldogot, ha azt szeretnénk, hogy futni járjon velünk. Mert fizikailag nem lesz rá képes. Alaposan nézzünk utána a fajta jellemzőknek és igényeknek. Ha keverék kutyust néztünk ki és lehet tudni milyen fajtákból keverték ki akkor ott is kevesebb meglepetés lesz. Én értem, hogy az embernek esetleg van egy vágyai netovábbja fajta amire vágyik és ezek általában valami haladó szintet képviselnek (mint pl. staffordshire terrier, rottweiler, én nem tudom miért, de ezek sokszor első kutyások álmai) . Értsd: nem első kutya alapanyagok, kell hozzájuk már valamiféle kutyás múlt ahogy motorozni sem célszerű elkezdeni egy 1000 köbcentis sport mocin amit alapvetően verseny pályára terveztek, mi meg a körúton fogunk araszolni vele a csúcs forgalomban. Ugyanígy van ez a kutyával. Ha kezdőként haladó szintű kutyával indulunk valaki csúnyán megsérülhet, vagy csalódni fogunk a kutyában, vagy megy fel jófogásra egy év múlva, mint a moci, mert nincs kedvünk belehalni. Csak itt egy érző lényről beszélünk, nem egy járműről.

Képzeljük el, hogy mit érez az a kutya akit hétfőről keddre egyszer csak kiraknak otthonról. Minden ok nélkül hisz ő csak önmaga volt. Nyilván van akinek első kutyakênt sem okoz nehézsêget kiegyensúlyozott boldog kutyát nevelni egy általában nehezebben kezelhető fajtájú kutyából és nyilván akadnak kivételek fajtán belül is akikkel nagyon könnyű helyzetünk lesz, de azért nem ez a jellemző.

Szóval legyünk magunkkal egészen őszinték mikor fajtaválasztásra kerül sor.

Amennyiben tenyésztőtől veszünk kutyát, úgy érdemes több tenyészetbe is ellátogatni és ha már meg van honnan szeretnénk kutyust akkor a tenyésztő segítségét kérni, hogy melyik kölyök való nekünk. Ő valószínűleg jobban meg tudja ítélni melyik babából milyen természetű felnőtt lesz. 

Sose vegyünk szaporítótól kutyát, mert azok állatkínzók. És jó eséllyel lesz valami betegsége új kedvencünknek. 

Ha menhelyi vagy egyéb mentett kutyus mellett döntünk akkor érdemes többször ellátogatni hozzá ismerkedni, amennyiben erre van lehetőségünk. Párt sem úgy választunk, hogy volt róla egy cuki kép a neten, nosza házasodjunk össze…..mi sülhet el rosszul…!?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s