A hypoallergén táplálásról és az allergiáról

Mi is a hypoallergén táplálás?

A hypoallergén táplálás annyit jelent, hogy kiiktatjuk az allergénizáló anyagokat kutyánk étrendjéből. 

Honnan tudjuk, hogy allergiás kedvencünk?

Az allergia leggyakoribb tünetei a vakarózás, korpás bőr, végtagok nyalogatása, rágása, bőrtünetek, hasmenés.

Mire lehet kedvencünk allergiás?

Nyilván bármire 🙂 hisz olyanok, mint mi. De a leggyakoribb, hogy ételre (pl.: csirke, gabona), poratkára, vagy valamilyen növényre. 

Honnan fog kiderülni mire allergiás?

Lehet csinálni allergia tesztet vérből, de én nem javaslom, mivel iszonyú sokba kerül (50-60 000,-) és nem leszünk vele beljebb ugyanis rengeteg felesleges dologra megnézik allergiás-e és rengeteg olyan dologra fog bejelezni a teszt amire amúgy nem allergiás a kutyánk. Célszerű azonban megfigyelni mikor jelentkeznek a tünetek, ha mutat szezonalitást pl. tavasszal vakaródzik egy hónapig és ősszel akkor valószínű bizonyos növényekre allergiás. Ilyen esetben elég, ha kúraszerűen kap kezelést rá. Ki kell próbálni, hogy ha nem kap csirkét a kutya, vagy gabona féléket akkor elmúlnak-e a tünetek. Ez esetben csak ki kell iktatni ezeket az étrendjéből. Az allergiának vannak fokozatai, ahogy az embereknél is. Van olyan állat aki egy kocka csirke hústól is egy hónapig vakaródzni fog, és van akinek magasabb az inger küszöbe. Ezt ki kell tapasztalni.

Jó, ha tudjuk, hogy ha nagyon komoly allergiáról beszélünk akkor szó szerint értendő, hogy egy falat virslitől egy hónapig mutatni fogja a tüneteket. 

Hypoallergén táplálás

Ha táppal etetünk: lényeges, hogy kutyánk csakis jó minőségű egy fehérjét tartalmazó tápot kapjon. Ennek gyógytáp kategóriájú terméknek kell lennie. Állatorvosnál vagy állatpatikában kapható márkákról beszélünk, bár egy két nagyobb webshop kínálatában is megtalálhatók. Az áruházláncok saját márkás termékei nem hypoallergének hiába írják ezt rá, ugyanis ugyanazon a gyártósoron készülnek, mint a nem hypoallergének így nyomokban tartalmazhatnak más fajta fehérjét, gabonát, mint amit ráírnak. Apró betűvel rá is szokták írni, hogy 1% xy fehérjét tartalmazhat. Illetve attól, hogy egy tápra az van írva, hogy vadhús és alma van benne attól nem lesz hypoallergén a fent említett okokból. Illetve azért sem, mert ez csak a főfehérje forrást jelenti. Az egy fajta fehérjét tartalmazó tápok elején felszokták tüntetni, hogy Mono Protein.

Ha házi kosztot eszik: próbáljunk neki egy fajta húst adni, rizzsel, zöldséggel.  Pl. marha vagy vadhúst, répával, almával, sütőtökkel, stb.

Márkák amiket ajánlani merek: Trovet, Exclusion, Hill’s. Ezen gyártók hypoallergén tápjai valóban hypoallergének. Ezek közül a Trovet a legfinomabb 🙂 számtalan állattal megkóstoltattam a kórházban. 

Amikre nem szoktak allergiások lenni a kutyák

Minden olyan fehérje, amivel még nem régóta etetünk kutyát pl. vadhús, rovarfehérje. 

Milyen gyógyszert kapjon?

Semmiképp se kapjon szteroidot csak mert allergiája van. Ez régen nagy divat volt, de gyilkolja a májat és a vesét és gyakori alkalmazása nem a hosszú élet záloga. Néhány éve jelent meg a piacon a Cytopoint injekció ami nagyon hatásos. Illetve az Apoquel tabletta. Ezek nem olyan károsak, mint a szteroid, életvitelszerűen is alkalmazhatóak. 

Leggyakoribb hiba

Allergiás kutyának falatot adni az asztalról, nem hypoallergén kutyakekszet adni, keverni a tápját nem hypoallergénnel (igen ilyet is szoktam hallani). 😊

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s