Bűzmirigy

Mi a bűzmirigy? Mi a funkciója?

A bűzmirigy 2 nagyobb borsó méretű mirigy a végbélnyílás két oldalán. A benne található barna váladék a farkasoknál terület kijelölő, egyed azonosító funkcióval bírt, ugyanis egyedi szaga minden állatnál különböző. Egyfajta névjegyként működött. Suzynak a palotapincsinek a panelben inkább csak gondokat okoz. Jó esetben ürítéskor a bélsárral együtt ürül, rossz esetben az állatorvosnak kell kinyomni.

Mikor kell vele foglalkozni?

Sok szerencsés kutyánál soha. Amúgy meg, ha tüneteket okoz. Amennyiben magától ürül, úgy nem okoz gondot kedvencünknek. Ez esetben teljesen felesleges, hogy az orvos vagy a kutyakozmetikus macerálja. Ha nem ürül, azzal az a baj, hogy a benne található baktériumok gyulladást okoznak.

Tünetek

A legtipikusabb, hogy a kutya húzza a fenekét a földön „szánkázik”, illetve a farok vég rágása, farok kergetés, oda-oda kapkodás, fülvakarás, fülgyulladás, fejrázás, mancsrágás, nyalogatás,  ritkábban a test más részeinek vakarása, rágása, bőrtünetek. Súlyos esetben test szerte gyulladás kialakulása, tályog megjelenése a végbél környékén. 

Amennyiben ezen kezdeti tünetek jelentkezésekor orvoshoz fordulunk, úgy jó eséllyel egy 2 perces mozdulattal megoldja az állatorvosunk a problémát, ez némely kutyának csak kellemetlen, némelyiknek fáj, de 2 perc az egész. A baj akkor van, ha nem nyomják ki időben és gyulladás, de akár tályog is kialakulhat ami már egy hosszabb kezelést igényel és nagyon fájdalmas állapot a kutyának. 

A bűzmirigy gyulladás

A bűzmirigy gyulladás kimondottan fájdalmas, kényelmetlen állapot ami azonnali kezelést, gyulladáscsökkentő es fájdalom csillapító gyógyszereket és a bűzmirigy kitisztítását igényli. Ilyenkor már valószínű, hogy az orvos bealtatja kedvencünket 5-10 percre a bűzmirigy tisztításhoz, hogy ne fájjon míg lekezeli és kitisztítja az érzékeny területet. 

A bűzmirigy műtéti eltávolítása

Nagyon ritka beavatkozás, ugyanis egy bonyolult műtét ami után igen nehéz ügyelni a műtött terület tisztán tartására az esetleges seb elfertőződés elkerülésére – lévén a végbél nyílás mellett található. Tényleg csak nagyon szélsőséges esetben folyamodnak ehhez a megoldáshoz. De általában nincs is rá szükség szerencsére.

Milyen gyakran kell kinyomni?

Kutya függő, ahogy az is, hogy elég-e, ha a kozmetikus nyomja ki vagy jobb, ha orvos. Otthon semmiképp ne akarjuk kinyomni nem csak, mert undorító szaga van, de mert jó eséllyel nem sikerül teljesen kiüríteni és akkor csak feleslegesen maceráltuk csóri kutyánkat. Az, hogy elég-e ha a kozmetikus nyomja attól függ, hogy mennyire könnyen ürül illetve milyen gyakorisággal kell a mi kutyánknál. A gyakoriság tényleg változó, meg kell figyelni a kutyánknál mikor jelentkeznek a tünetek. Onnantól, hogy egy kutyának soha nem kell macerálni egész életében, az évi egy alkalom elegendőn át addig, hogy 2-3 hetente kell (mint az én kutyámnak). 

Sok gazdi panaszkodik, hogy a kozmetikus nem nyomja ki jól. Ez szerintem nem a kozmetikus hibája vagy feladata. A kozmetikus kinyomja ha tudja, de némely kutyának nehéz kinyomni, pláne úgy, hogy közben ne okozzunk a kelleténél nagyobb kellemetlenséget kedvencünknek. Illetve a kozmetikus általában kívülről nyomja meg a bűzmirigyet (sok kutyánál ez is elég, de soknál nem) míg az orvos egy cm-re benyúl a végbélbe. Ne várjuk már el a kozmetikustól, hogy benyúljon a kutyába, ha ilyesmit akarna csinálni orvosnak tanul. 🙂

Mitől függ lesz-e vele gond?

Abszolút szerencse kérdése. Ami valamennyire befolyásolja az, ha néha eszik csontot vagy botot ezektől ugyanis keményebb a bélsár így nagyobb eséllyel nyomódnak ki a mirigyek ürítéskor. A gyakori hasmenés, lágy széklet nem használ a magától ürülésnek. 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s