Hasnyálmirigy gyulladás kutyában, macskában

Mit csinál a hasnyálmirigy?

A hasnyálmirigy inzulint és egyéb emésztő enzimeket termel. 

Hasnyálmirigy gyulladás kutyában, macskában

A hasnyálmirigy-gyulladás kutyáknál gyakoribb betegség, mint a macskáknál. A tünetek is látványosabbak náluk. Ez egy nagyon komoly és kimondottan fájdalmas betegség, aminek kezelése intenzív kórházi ellátást igényel.

De hogy lesz kedvencünknek hasnyálmirigy gyulladása?

Kockázat növelő tényezők a cukorbetegség, a hasi trauma és a túlsúly. De mégis leggyakoribb ok, hogy a gazdi valami nem neki valót ad a háziállatának. A túl fűszeres, zsíros étel könnyen hasnyálmirigy gyulladást okozhat kedvencünknek. Nem meglepő, hogy karácsony környékén akadnak ilyen páciensek az állatkórházakban. Ne tömjük a család kedvencét csak mert mi nagyokat kajálunk ünnepekkor. Legyen ilyenkor otthon kutya keksz, és kapja azt mértékkel.

Tünetei:

Kutyáknál lehetnek a tünetek: púpos testtartás a nagyon erős hasfájás miatt, légzési nehézségek szintén a fájdalom miatt, levertség, láz, étvágytalanság, esetleg hányás, hasmenés, kiszáradás.

Macskáknál lehetnek a tünetek: hányás, hasmenés, láz, sárgaság, hasfájás, de az is lehet, hogy csak levert, kedvetlen.

Diagnosztizálás:


Fizikális vizsgálat, hasi UH és vérvétel alapján történik. 

És a kezelés:

Intenzív ápolás, min. 4 nap infúzió, fájdalom-, láz- és gyulladáscsillapítás. Amennyiben már tud enni az állat úgy napi többszöri, kis adag diétás táplálásra lesz szüksége.

Kórjóslat:

Amennyiben időben orvos kerül az állat úgy átlag egy hét intenzív kórházi ápolástól megszoktak gyógyulni, de biztos, hogy egész életében diétás tápot kell egyen, ugyanis a hasnyálmirigy egy kényes szerv és, ha már egyszer volt vele baj, akkor onnantól nagyon kell rávigyázni, hogy többé ne legyen.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s