Kell-e a kutyának csont?

Az állatorvosok szerint nem. Nincs benne semmi féle tápanyag amit hiányolna a kutya.

Előnyei? Hátrányai? És egyáltalán adjunk vagy ne adjunk neki?

Miért jó, ha csontot eszik Buksi? 

Mert unaloműző! És tisztítja a fogait! És ennyi! 

Miért nem jó ha Buksi csontot eszik? Ez már egy összetett kérdés.

  1. Ellenérv: A csont keményíti a bélsarat (kakit) és nehezíti az ürítést ami nem jelent problémát amíg Buksi egy egész nap szaladgáló fiatal kutya, de azért a mennyiséggel csak módjával. Jó ha megfigyeljük mennyi csont evése után nem okoz gondot kutyánknak a másnapi bélsár ürítés. Lehetőleg idősödő kutyának már ne adjunk egyáltalán csontot, ugyanis akárcsak az embereknél a kor előre haladtával az ő anyagcseréjük is lelassul. Ezenfelül a nem ivartalanított idősödő kan kutyáknak jó eséllyel prosztata megnagyobbodása van, ami hajlamosít a bélsár rekedésre (nem tud kakilni orvos nyelven). Ezért hát öregedő kutyának ne adjunk csontot.

2.  Ellenérv: A csont sérülést okozhat az emésztő rendszerben. Átszúrhatja a nyelőcsövet, megakadhat a torokban, felsértheti, átszúrhatja a beleket. Ez főleg a könnyen törő csöves csontokra igaz. pl. ssirke combcsont, csirke-, pulykanyak, lapockacsont. Ha valamilyen csontot adni akarunk kedvencünknek akkor kapjon velős csontot, marhalábszárcsontot, vastagabb csontokat. Kisebb állateledel boltokban általában lehet kapni kutyának való csontot. 

Megjegyzem láttam én már olyat, hogy bullterriert úgy hoztak be, hogy egy 5 cm átmérőjű tömör csont akadt meg a torkán. Túl élte, de nem volt egyszerű kiszedni neki. Pedig az nem könnyen törő csont volt.

Általában a csont evés nem a yorkshire terriereknek és az uszkároknak okoz gondot, mivel nekik nem szoktak adni, hanem a nagytestű kutyáknak. Honnan tudom, hogy ha a kutyámnak nem tesz jót a csont? Figyelmeztető jelek lehetnek rá, hogy nehezen emészti meg a csontot, ha csontevés után kevesebbet vagy nehezen kakil. Ha nyüszít miközben a dolgát végzi. A véres bélsár jelentheti azt, hogy felsértette a csont a beleket. Bármelyiket is tapasztaljuk, forduljunk orvoshoz. 

Akárhogyis életvitel szerűen ne egyen csontot (ne kapjon minden nap), mert az is hajlamosít a problémák megjelenésére. 

Mit tud tenni az orvos, ha kutyánknak bélsár rekedése van a csontevés miatt?

Elsőként azt fogja ajánlani, hogy etessünk paraffinolajat a kutyával ami sikamlóssá teszi a beleket, így könnyítve a csont és a bélsár kijutását. Amennyiben ez nem segít, úgy beöntésre lesz szükség. Nem tudom van-e olyasmi, amit jobban utálna az orvos és az asszisztens, mint egy jó beöntést.

Főleg, hogy ez ugye általában nagy kutyáknál fordul elő. Na most az meg van mikor a bealtatott 30-60 kg-s Buksit beemeljük a kádba és beöntést adunk neki? Majdan kiszedegetjük a csont darabokat csóri fenekéből. Hát ilyenkor szoktak igazán csuklani a gazdik a váróban. 🤣 Mint asszisztens kérem ne etessük kutyánkat csonttal. Hát mit ártottunk mi a gazdinak?

Egy zárójeles megjegyzés ne etessünk csirke farhátat a kutyával nem egészséges. A csirke farhát zsír és csont. Csontra most tisztáztuk, hogy nincs szüksége a kutyának, zsírra igen de csak egy kevésre.

Mit tud tenni az orvos, ha elakad a csont a nyelőcsőbe?

Bealtatja az állatot és endoszkóppal megpróbálja kivenni anélkül, hogy a csonttal sérülést okozna a nyelőcső falán. Ha ez nem sikerül akkor nyelőcső metszésre lesz szükség ami egy nagyon komoly műtét.

Összességében az általános vélekedés állatorvosok körében, hogy ne adjunk csontot a kutyának. Minek kockáztatni? 😉

Kell-e a kutyának csont?” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Fogtisztítás kutyáknál – Állategészség

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s