Gyomorcsavarodás

Ez a téma tényleg két csoportra osztja a gazdikat „A” csoport retteg tőle, „B” csoport azt sem tudja mi az?

Mostanában történt, hogy beszélgettem egy barátnőmmel, mondtam neki, hogy mennyire félek a gyomorcsavarodástól („A”  csoport 🙂 ) erre ő mondta, hogy ugyan mi ennek az esélye („B” csoport). Rá pár napra hív egy állatorvos barátnőm, hogy éjjel gyomorcsavart kapott a kutyája (akit nagyon szeretek), de hál’ istennek jól van. A kollégáival időben megműtötték. És itt az időben azt jelenti, hogy maximum másfél óra telhetett el a gyomor átfordulása és annak műtéti visszafordítása között. Mi az esélye, mi…..? 😒

De mi is történik?

A kutyákkal jól kiszúrt a természet ugyanis a gyomruk mintegy felfüggesztve lóg a hasüregben és igen tágulékony. (Ezért van az, hogy mikor a párom oda adta a kutyának a heti adag rizses húst ő boldogan megette 🤣). Mivel felfüggesztve lóg ezért mikor megtelik étellel akkor ugrálás, futkosás, hempergés hatására át tud fordulni egyszer vagy többször ezen a felfüggesztésen). Ilyenkor a gyomron kívül a lép is meg tud csavarodni, illetve a gyomor- és bél erek is elzáródhatnak, ami ezek elhalásához vezethet. Az ilyenkor felszabaduló baktériumok toxikusak és sokkos állapot is kialakulhat. Mivel a gyomor ki- és bevezető szakasza is elzáródik ezért az emésztéskor keletkező gázok nem jutnak ki és a gyomor elkezd „dobszerűen” felfújódni. Ez a „dobszerű” has az árulkodó tünete a gyomorcsavarodásnak. A megnagyobbodott gyomor nyomhatja a rekeszt és fulladást okozhat. Ez egy hihetetlenül fájdalmas állapot. Nem kell mondani, hogy életet veszélyeztető állapot. Műtét nélkül rövid időn belül meghal az állat.

Tünetek: 

Mielőtt a gyomor felfújódása látható lesz a kutya általában nyugtalan, nem találja a helyét, habosat, nyálkásat hány, kikéredzkedik füvet enni, esetleg nyüszög. Jobbak a túl élési esélyek, ha még nem kezd el felfújódni a has mikor elindulunk az orvoshoz.

És a kivételek:

1. Láttam már csóváló kutyát akinek a gazdája gyomorcsavarra gyanakodott és igaza volt. Azon kívül, hogy habosat hányt semmi más tünete nem volt még, de hál’ istennek a gazdi az ösztöneire hallgatva behozta. A röntgenen látszott, hogy igaza van és időben meg tudtuk műteni. 

2. Egy gazdi aki egész életében féltette kutyáját a gyomorcsavartól direkt lefekvés előtt etette mindig. A kutya evett, lefeküdt a helyére, nem ugrált, nem hempergett mégis megcsavarodott a gyomra.

3. És végül az állatorvos barátnőm kutyája. Nem volt étel a hasában csak víz és fű és nem ugrált. 

Néha egyszerűen nem értjük miért csavarodik meg a gyomor. A mélymellkasú kutyák a legveszélyeztetettebbek, mint a Dobermann, Németjuhász, Agár, stb, de láttunk már Tacskót is akinek megcsavarodott.

De, ha ilyesmire gyanakszunk azonnal hívjuk az állatorvosunkat és induljunk el vele, mert szó szerint minden perc számít. 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s