Nyüvesség, avagy beköpte a légy

Mi a nyüvesség?

A nyüvek, légylárvákat jelentenek. A nyüvesség azt jelenti, hogy a légy lepetézik az állat bőrén lévő sebbe (beköpi a légy), és a kikelt lárvák az állat húsát eszik. Szó szerint átrágják magukat az élő állaton. El se tudom mondani ez milyen fájdalmas, régen így kínoztak embereket. 

A gazda egyszer csak azt veszi észre, hogy kukacos az állat – ez a gazdik megfogalmazása.

Általában kerti kutyák, nyulak az érintettek akiknek ápolatlan a szőre (esetleg vizelet, bélsár van a szőrbe ragadva vagy vér),  így a gazda nem veszi észre, hogy van rajta egy seb. Legtöbbször pulik, komondorok, egyéb hosszú szőrű kutyák lesznek nyüvesek. Mire hozzánk kerülnek ezek az állatok általában már elfekvőek a fajdalomtól és a baktériumok okozta gyulladástól. Ilyenkor szokták őket úgy behozni, hogy mikor felemeltük akkor láttuk, hogy valami mászik rajta… Nem egyszer a fülükből és a fenekükből is ömlenek ki a nyüvek. 

Hogy lehet megelőzni?

Szeretném leszögezni, hogy ha egy kutyát, macskát, nyulat bármilyen állatot naponta egyszer megsimogatnak és átnézegetnek nincs-e valamiféle sérülése akkor kicsi az esélye, hogy nyüves lesz. Az ápolt tisztán tartott állaton nem szoktak legyek tanyázni. Emellett a Bravecto tabletta megöli a nyüveket néhány órán belül, így ezt megelőzésként is kaphatja légy szezonban, amúgy is egy kitűnő kullancsirtó szer.

Mit tegyek, ha nyüves az állatom?

Azonnal vigyük orvoshoz az állatot. Itt nagyon erős fajdalom csillapítót, gyulladáscsökkentőt és antibiotikumot fog kapni. Emellett bealtatják és lenyírják a szőrét, kitisztítják a sebeit és infúziót kap. Ehhez általában nem kell bent tartani az állatot napokra kivéve, ha már annyira le van gyengülve, hogy napokig infúziót kell kapjon. 

Orvosi segítség nélkül ebbe belehal az állat – hosszas szenvedés után. Ebben az a legborzasztóbb, hogy a megelőzéséhez elég, ha valaki figyel kicsit az állatára.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s