A parvovírusos bélgyulladás

A parvo az oltatlan kölykök leggyakoribb betegsége.

Mit kell tudni a parvovírusról?

A legfontosabb, hogy van ellene oltás. A kölyök oltási sorozatban kétszer kell megkapja a kölyök. Azután évente egyszer. Az oltás aktív védettséget ad a kutyának, az oltott anyakutya teje pedig passzív védelmet nyújt, ez azonban néhány hetes korban elmúlik ekkor válik fontossá az oltás. Ezért nem mindegy melyik oltást hány hetesen kapja a kölyök, de ezt az orvos kiszámolja a születési dátum alapján.

A parvovírus halálos kimenetelű bélgyulladást okoz. Orvosi ellátás nélkül néhány nap alatt bele hal a kiskutya iszonyú fájdalmak között. Két fajtája van: a ritkább ami a szívizmokat támadja meg, a gyakoribb a bélrendszert. A parvovírus egy nagyon ellenálló vírus. Számára kedvező időjárásban hetekig életben marad és fertőz a környezetben. De jó tudni a hipó megöli. A bélsárral ürül és az állat szájon át veszi fel. Cipőtalppal is haza lehet vinni. Csak kutyákra (farkasokra, kutyafélékre) veszélyes, se emberre, se más állatra nem terjed. Lappangási ideje: 2-4 nap, az állat a 4. naptól üríti, akár 4 hétig – ugyanis a gyógyult kutya még hetekig ürítheti. Felnőtt, oltott állatra nem veszélyes – legfeljebb hasmenése lesz – viszont kölyköket ő is fertőzhet. Ez egy gyors lefolyású, kezelés nélkül biztos halálhoz vezető betegség.

A parvovírusos bélgyulladás tünetei

Fáradtság, elesettség, feszes has, fájdalomtól sírdogálas, nyüszögés, hasmenés, ami lehet véres illetve rendkívül híg – a parvos bélsárnak jellegzetes bűzös szaga van – étvágytalanság, hányás. 

Diagnózis

Bélsárból gyorsteszttel kimutatható, de a tünetek alapján amúgy is könnyen diagnosztizálható betegség.

Lehetséges kísérő betegsége a koronavírusos bélgyulladás ami nem azonos az emberre veszélyes COVID-dal.

Kezelése

Minden esetben 1-2 hét intenzív kórházi ellátást igénylő betegség. A beteg kutyusnak éjjel-nappal infúziót kell kapnia vénásan, hogy a folyadékot és ásványi anyagokat, vitaminokat pótoljuk a szervezetében. Ezen kívül görcsoldókat, antibiotikumot (a bakteriális fertőzés elkerülése érdekében), fajdalom csillapítókat kell kapjon. Lényegében támogató terápiát kap míg a szervezete remélhetőleg leküzdi a vírust.

Megelőzése

Amíg a kölyök megkapja a 4 oltást (a 2 veszettséget nem számolva, mert azt kis eséllyel kapja el egy újpesti parkban) addig ne vigyük ki a lakásból, a kertből az új családtagot. Ez 2 hónapot jelent amennyiben egyetlen oltás nélkül került hozzánk (2 hetente kap oltást). Ezt ki kell bírni, ha nem akarunk egy költséges és kétes végkimenetelű traumát kiskutyánknak. Amikor oltásra visszük új kedvencünket, addig is végig ölben kell legyen, ne tegyük őt le, pláne az állatorvosi váróban ahol beteg állatok járnak minden nap.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s