Fajtabetegségek fajtatiszta és keverék kutyusokban

Vannak olyan kutyafajták amiknél gyakoribbak bizonyos betegségek ezeket nevezzük fajtabetegségnek. 

Tipikus példa a németjuhászoknál a csípő-, térd-, könyökízületi diszplázia. A Csivaváknál a vízfejűség vagy a nyitott kutacs. A tacskóknál a tacskó bénulás, a porckorong sérv. A cane corsonál a harmadik szemhéj előesés, stb. Ezek persze csak kiragadott példák.

Ez nem azt jelenti, hogy más fajtáknál ezek nem létező betegségek, sőt. De náluk a leggyakoribb. Amennyiben fajtatiszta kutyánk van úgy érdemes az orvosnál rákérdezni van-e ilyen ismert probléma a fajtánál így az orvos javaslatokat tud tenni mire figyeljünk kedvencünknél.

Keverékek fajta betegségei

Azt hihetnénk, hogy a keverék kutyák kevésbé betegesek, de feltehetően a felmenői között akadtak fajtatiszta kutyák és azok betegségeit ő is örökli, akár mindkét oldalról, így akár több fajtabetegség is megjelenhet keverék kutyusunknál. 

Érdekes, hogy ha egy kutyában van németjuhász az általában szemmel látható a külsején is, ahogy a csivava felmenők is.

Még érdekesebb, hogy hány keverék kutyának van csípő diszpláziája vagy a németjuhászokra jellemző szem betegsége. Viszont a keverék kutyáknál ritka a nyitott kutacs és a vízfejűség.

Így az, hogy keverék kutyánk van, még nem garancia a genetikai betegségek hiányára ahogy, ha fajtatiszta a kedvencünk attól még lehet makkegészséges.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s