Fogtisztítás kutyáknál

Kell-e mosni a kutya fogát?

Vannak kutyafajták amik hajlamosak a fogkő képződésre pl. Yorkshire terrier-ek, őket éppen ezért érdemes kölyökkorban hozzá szoktatni a fogmosáshoz. Bernáthegyit ritkábban hoznak fogkő leszedésre, mint Yorkshire-eket, bichonokat. Ez hajlam és étkezési szokások függvénye. A nagy kutyák szoktak kapni csontot ennek az az előnye, hogy valóban tisztítja a fogakat, a hátrányaiba most nem kezdek bele, erről már írtam korábban. 

https://allategeszseg.hu/2020/09/13/kell-e-a-kutyanak-csont/

Emellett, a kis kutyák sokszor csak nedves tápot kapnak enni ami a száraztáppal ellentétben elősegíti a fogak lepedékessé válását, fogkövesedését. 

A fogmosásról

A kutyák fogát a legpuhább sörtéjű gyerek fogkefével ajánlott mosni. Vagy kutya fogkefével.

Tilos emberi fogkrémmel mosni a fogukat, ugyanis az mérgező a kutyák számára. Van kimondottan kutyáknak készült fogkrém ami májkrém ízű így nagyon szokták szeretni. Persze csak miután a procedúrát magát már megszokták. Azt szoktuk mondani, hogy először a kutyafogkrémmel ismertessük meg őket, az ujjunkkal kenve a fogakra így hamar megszokják, hogy az íze miatt ez egy pozitív dolog és könnyebben megfogják szokni a fogmosást.

Tévhit

A fogtisztító nasik legtöbbször túl puhák ahhoz, hogy valóban tisztítsák a fogakat. Akkor már a sima préselt csont alkalmasabb erre a célra, de habzsolós kutyusoknál azzal óvatosan, nehogy túl nagy darabot nyeljenek le belőle és megakadjon a torkukban.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s