Szökik a kutya…

Sok családi  házas környéken probléma, hogy szökik a kutya.

De miért is szökik?

Először is, mert unatkozik. Hiába a nagy kert, hiába szaladgálhat fel-alá egész nap, ez önmagában rém unalmas a kutyának. Gondoljunk már bele, hogy mi mennyire unatkoznánk abban a kertben egész nap. Mondjuk egy óra míg megmetszük a bokrokat, egy óra míg felássuk a veteményest, egy óra míg elültetjük a virágokat. Na és utána? Egy hét után bolondulnánk meg mi is, ha nem mehetnénk ki, nem? A farkasok minden nap vándorolnak a falkával ezért a kutyának is ez a természetes. Ha nincs elég aktivitás a gazdival akkor megoldja gazdi nélkül. Nyilván ez az aktivitási igény szint minden kutyánál más. Ahogy minden embernél is. Ezért is célszerű hasonló energia szintű kutyát választani, mint mi magunk. Lehet, hogy Buksi tök boldogan el van egész nap a kertben miután reggel sétáltunk vele egy órát, de lehet, hogy Fifikének napi 3×2 óra aktív, labdázós séta kell a boldogsághoz.

Másodszor azért is szökik, mert nincs ivartalanítva és tüzel a szomszéd kutya.

Harmadszor, mert nincs megtanítva, hogy gazdi nélkül ne menjen ki a kertből.

Hogy nem fog szökni?

Hát ezek után meglepő lesz a válasz, de ha boldog, kiegyensúlyozott kutya akivel eleget törődik a gazdi és úgy törődik vele ahogy az adott kutya igényli. Ha vannak ilyen egyszerű szabályok, hogy gazdi nélkül nem megyünk ki a kertből, ha fizikailag nem jut ki. Ha ivartalaníttatjuk minél előbb ugyanis, ha túl későn ivartalanítjuk akkor lehet, hogy már szokásból is szökni fog.

Mi van, ha szökik?

Célszerű, ha a nyakörvén vagy a bilétáján jól látható a gazdi telefonszáma, a kutya neve, a cím.

A chipjén (mondanom sem kell, hogy törvényi kötelesség, hogy legyen chipje) a pontos, jelenlegi cím és telefonszám van.

El se tudom mondani, hány kutya került úgy menhelyre az előző munkahelyemről, hogy nem volt chippelve vagy a chipen az előző gazdi adatai voltak, vagy egy már nem működő telefonszám. Ez azért borzasztó, mert lehet csóri kutya csak a minden napi önsétáján volt és valaki haza várta… De ehelyett egy menhelyen éli le hátralevő életét.

Mindamellett, hogy a gazda felelőssége, hogy megakadályozza, hogy a kutyája kiszökhessen.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s