Tacskó bénulás

A tacskó bénulás súlyos porckorongsérvet jelent, ami az állat hirtelen lebénulását eredményezi. Francia bulldogoknál is gyakori, de nem véletlenül hívják tacskó bénulásnak, náluk a leggyakoribb a porckorongsérv ilyen fokú kialakulása. Sajnos a hosszú testűk és rövid lábúk azt eredményezi, hogy nagyon komoly terhelést kap a gerincük ugráláskor, lépcsőzéskor. 

Tünetek:

A kutya nem akar lépcsőzni, felugrani, sétálni, felemeléskor visít. Egyik napról a másikra lebénulhat. Leggyakrabban a nyaki vagy ágyéki részen alakul ki a bénulás. Attól függ melyik gerinc szakasz az érintett előfordulhat, hogy a hátulsó testtájék teljesen lebénul. Fókaszerűen húzza maga után, ilyenkor a vizelet és bélsárürítés is leállhat, ami életveszélyes. Az állatorvosnak kell segítenie a hólyag kinyomásával és a bélsár kiszedésével. Amennyiben kedvencünk hirtelen lebénul, úgy 24 órán belül meg kell műteni a gerincét, ekkor van a legnagyobb esélye a teljes gyógyulásra.

Megtörtént eset:

Behoztak egy tacsit a kórházba az orvos megvizsgálta kiderült, hogy súlyos porckorongsérve van, ha jól emlékszem röntgenen még nem látszott, de a főnököm nagyon tudja a dolgát. Elmondta, hogy szerinte ez az, pontosat az MR tudna mutatni, de a fizikális vizsgálat alapján bármikor baj lehet belőle. A gazdi nem szerette volna elvinni MR-re a kutyát (nyilván nem is olcsó).

Kérdeztük van-e otthon lépcső? Kiderült, hogy a lakásból a kertbe vagy 20 lépcsőfok van. Mondta az orvos, hogy szigorú pihenő, gyulladás és fájdalomcsillapító, de vigyázzanak rá nagyon. Azon a lépcsőn ezentúl mindig cipelni kell. Amíg tart az elrendelt pihenő addig pórázon pisi, kaki és ennyi. Nem szaladhat, nem ugrálhat. Még azt is elmondtuk, hogy ha elkezd hatni a fájdalomcsillapító akkor pár nap pihenés után jobban lesz a kutyus, ekkor kell nagyon oda figyelni rá, nehogy szaladjon, ugráljon, lépcsőzzön. (A gazdi amúgy elzárkózott attól, hogy ő azon lecipelje a 10 kg-os kutyát, mondta, hogy akkor majd bent pisil míg jobban lesz. Mondtuk neki, hogy oké, de egész életében nem mehet végig azon a lépcsőn. A gazdi erre vállat vont, hogy hát az lehetetlen. Kérdeztem, hogy talán gazdinak is egészségügyi gondja nem engedi ezt, azt mondta, hogy nem csak nehogy már cipelje a 10 kg-ját, ezt mosolyogva…)

Nekem nagyon olyan érzésem volt, hogy a gazdinak nem ment át az üzenet. A helyzet súlyossága. Elmondtuk, hogy ha ezeket nem tartják be akkor bármelyik nap lebénulhat a kutya és akkor sürgősségi műtét kell. 

Gazdi pár nap múlva hozza a lebénult tacsit. Kérdezzük, hogy mi történt? Hát már jobban volt (persze hiszen kapott fájdalomcsillapítót, gyulladás csökkentőt) úgyhogy mikor a férje haza jött, a kutya megörült a nő pedig kiengedte, a kutya leszáguldott a hosszú lépcsőn és le is bénult).  Szerencsére rögtön behozták, megműtöttük, felépült.

Másik megtörtént eset:

Nem hozzánk járó tacsit behozott a gazdája. Ülnek aranyosan türelmesen a váróban. Kérdezem miben segíthetünk? A gazdi elmondta, hogy az orvosuk szabin van, de mondta, hogy ide jöjjenek injekcióért a kutya hát fájására. Kérdeztem milyen injekció? Hát fél évente egyszer kap egy injekciót mikor fáj a háta és nem bír felállni, de attól mindig jobban lesz. Egyből összeállt a kép. Tacsi gerincprobléma, nyilván az orvos bead neki egy szteroid injekciót az elfedi a bajt, a kutya jobban lesz varázsütésre, csakhogy nem ez a megoldás. A szteroid gyilkolja a vesét, a májat, ez a fiatal állat évek óta kapja és csoda, hogy nem bénult még le mikor az injekció után elfelejtett vigyázni magára. Nem tévedtem. A doktor úr megvizsgálta. A gazdi egyből mondta, hogy hát ilyen vizsgálatokat ő még sosem látott és látja, hogy végre jó kezekben van a kutyája. A doktor úr elmondta, hogy ma holnap jó lenne egy MR, mert szerinte bármikor lebénulhat a kutyus. A hölgy másnap elvitte MR-re. Másnap! Mennyire jó gazdi!? A kutya harmadnapra bénult le. Nagyon súlyos esett volt. Megműtöttük 24 órán belül, de így se volt biztos a gyógyulás. A kutya a 2 napos kontrollon már látványosan jól volt. Pár nap múlva sétált. Az isten is azt akarta, hogy véletlenül pont az nap mikor betévedtek hozzánk, ott legyen az ortopédorvosunk. A gondos gazdi nagyon komolyan vette amiket az orvos mondott annak ellenére, hogy a saját orvosuk évekig bagatellizálta a problémát. Ilyenkor mondom, hogy ennek így kellett lennie. Happy end lett. Nagyon gyorsan felépült a kis kutya. 

A tacskóbénulás nagyon veszélyes állapot. Ha jól sikerül a műtét akkor is még gondos utókezelést, pihentetést, esetleg fizioterápiát igényel. 

Megelőzése:

Jó, ha nem ugrál kutyánk a bútorra, legyen egy kis rámpája, ne lépcsőzzön egyáltalán.

Ezzel, amennyire lehet minimalizáljuk a porckorongsérv kialakulásának esélyét. 

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s