Fagyálló mérgezés

A fagyálló (etilén-glikol) mérgezésről

Hogyan hat az etilén-glikol, miért annyira veszélyes

Az etilén-glikol a májban és főleg a vesében szívódik fel. Az etilén-glikol a májban alakul át alkohol-dehidrogenáz enzim hatására a vesét károsító glikol-aldehiddé, majd calcium-oxalát kristályok képződnek, valamint megemelkedik, azaz lúgosodik a vizelet pH-ja. A folyamat a veséket visszavonhatatlanul tönkre teszi. A vese szerkezete kikristályosodik, majd leáll. Ez iszonyú fájdalmas és gyorsan halálhoz vezető állapot. Azonnali intenzív kórházi kezelésre van szüksége az állatnak. Minél hamarabb kerül orvoshoz annál nagyobb az esélye a túl élésre. Az első 2-3 óra kritikus. Akkor a legnagyobb az esély a teljes gyógyulásra, ha még a tünetek jelentkezése előtt orvoshoz kerül kedvencünk.

Hogy inna már a cicám/ kutyám fagyállót?

Az etilén-glikolnak kellemes illata, édes íze és kékes zöld színe van. Az állatok szívesen megkóstolják, ha megtalálják. Így ha valaki állatokat akar mérgezni ez egy kitűnő módja, hát még ha hús darabok is úszkálnak benne. Vagy az ezzel átitatott húst dobják be kedvenceinknek. De elég, ha a kocsinkból kicsöpög és a cicánk bemegy a kocsi alá és belenyal. Már kis mennyiségben is halálos lehet.

Kezelése

Alkoholos infúzió adásával lassítható az etilén-glikol bomlása így lassul a vese szerkezetének károsodása, úgy mond időt nyerünk, a vesének. Emellett nem alkoholos infúzió adásával serkenthető a vese működés, hogy gyorsabban ürüljön ki belőle a fagyálló. Aminek káros hatását ugye lassítjuk az alkoholos infúzióval.

Tünetek

A tünetek a fagyálló elfogyasztása után fél-6 órán belül jelentkezhetnek. Hasonlóak lehetnek a részegséghez. Egyensúly zavar, tudat zavar, hányás, szédülés, akár hasmenés, étvágytalanság. 

Diagnosztizálása

A fagyálló mérgezést a vérvizsgálat és a hasi ultrahang támasztja alá. A vérben megemelkedett vese értékek, illetve a vese szerkezeti képe.

Megtörtént esetek

1. Egy korábbi munkahelyemen történt, hogy nagytestű kutyus gazdái látták, hogy kedvencük fagyállót ivott, útban az ügyeletre vettek 4 üveg royal vodkát és már így felszerelve érkeztek meg a kórházba. Itt megemlíteném, hogy ha tudjuk, hogy fagyállót ivott kedvencünk azonnal induljunk orvoshoz és közben szóljunk oda telefonon, hogy ha esetleg nincs alkoholos infúziója orvosunknak tudjon szerezni mire oda érünk. ( Tapasztalatból mondom. )

Szóval a gazdik már vodkával felszerelkezve érkeztek az éjszakai ügyeletre. Jól is tették ugyanis épp nem volt bent alkoholos infúzió. A 4 üvegből 2-t erőszakkal megittatak szegény kutyával a gazdik és az asszisztensek és utána rákötötték infúzióra. A kutyus egy kiadós részegséggel és egy szédülős másnappal megúszta a dolgot. Még 2 napig kapta az infúziót, de károsodás nélkül meggyógyult a veséje.

Nyilván nem jó, ha otthon leitatjuk kedvencünket, csak mert valami gyanúsat evett, ivott. Szüksége van intenzív infúziós terápiára is, hogy a veséje ne károsodjon. Illetve sokkal hatékonyabb az orvosi alkoholos infúzió adása, mint egy üveg vodka. De ugye a szükség nagy úr. 🙂 

Fontos!

Az alkohol súlyosan mérgező mind kutyánkra, mind cicankra. Viszont ilyen esetben az etilén-glikol és az alkohol reakcióba lép egymással és az alkohol lassítja az etilén-glikol bomlását így segíti a vese kikristályosodásának lassulását. Eközben a vese azon dolgozik, hogy ezek a mérgek kiürüljenek belőle.

2. Eset

Ez szintén egy előző munkahelyemen történt. Egy gazdi látta amint mind 3 kutyája bele ivott valamibe. Gyanús volt neki, hogy egy vödör valami ki van rakva a mezőn így oda sietett és látta, hogy kékes zöld színű folyadék van benne.

Bele ivott, érezte, hogy édes. Emlékezett, hogy a fagyálló állítólag édes ezért azonnal berohant velük a kórházba. Nagyon megijedt, mert mind három szeretett kutyája beleivott. Három tündéri labrador amúgy. Nem telt el fél óra és mind három kutya infúzión csücsült. A gazdival. Ugyanis nem akarta őket magukra hagyni :). Közben meg lett a vér eredmény és beigazolódott a gazdi gyanúja. Fagyálló mérgezés. A gazdinak köszönhetően mind három kutyus gyógyultan távozott. Még maradandó vese kàrosodásuk sem lett. A hős gazdi 3! részeg kutyával ült a kennelben egy napot, aztán még 2-t mikor már nem voltak berúgva, csak infúziót kaptak. Csak a szerető gazdájuknak köszönhető, hogy ez a borzasztó történet végül happy end lett.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s