Kullancs veszély

  A legfontosabb amit tudnia kell a gazdiknak. Ma Magyarországon 12 hónapon át kell védekezni a kullancsok ellen. A elmúlt években nincs elég sokáig elég hideg egybe függően, hogy akár januárban megfagyjanak a kullancsok. Egyre több gazdi tisztában van ezzel, de sokan még mindig csak a nyári hónapokban védekeznek. Miközben hozzánk télen is hoznak sajnos babéziás kutyusokat. 

Kezdjük a cicákkal

Miért is fontos őket védeni a kullancsok ellen. Mert, ha sok kullancs van cicánkon az gyengíti az immunrendszerét, sőt szélsőséges esetben vérszegénységet okozhatnak, ez a bolhákra is igaz amúgy. ( Ahogy édesanyám mondaná: “ nem egészséges”, ha sok kullancs van valakin.)

És a kutyák

A kutyákra a legnagyobb veszélyt a babézia jelenti, de nyilván a cicáknál említettek miatt is kell védjük őket a parazitáktól. 

Mi is az a Babéziózis

Szerencsére egyre több gazdi ismeri ezt a betegséget. A babézia egy kullancsok által terjesztett egysejtű okozta megbetegedés. Ez az egysejtű a kutya vörösvértestjeit támadja meg. Szétroncsolva azokat, életveszélyes vérszegénységet, máj és vese károsodást okozva. 

Tünetei

Levertség, bágyadtság, végtag gyengeség, ritkán bénulásos tünetek, rohamok, idegrendszeri tünetek, elszíneződött vizelet, láz, étvágytalanság, szomjúság, sápadtság.

Maradvány betegségek

Az állat felépülése után visszamaradhatnak vese, máj problémák amik további kezelést, kontroll vizsgálatokat indokolhatnak.

Diagnózis

Vérvizsgálattal. 

Kezelés

Imizol injekcióval. Intenzív infúziós terápiával, vese illetve máj támogatással. A tünetek csillapításával. 

Megelőzés

12 hónapon át kullancs elleni védekezéssel. Én személy szerint a Bravectoban hiszek, ami nem károsítja a májat, se a vesét, így életvitelszerűen adható.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s