Bélelzáródás kutyában, macskában

A bélelzáródás leggyakoribb okai kutyában, macskában valamilyen idegentest megevése. Előszeretettel esznek meg labdát, rongyot, kinder tojást, köteles játék darabjait, kisebb gyerekjátékokat, de találkoztam már gumikacsát egyben lenyelt kutyával is. Ebben határtalan a kreativitásuk. Ami nekünk az egyik legkellemetlenebb idegentest az a kötél, cérna, rongy ami jó hosszan elnyúlik a bélben, de jó nehéz észre venni ultrahanggal vagy röntgennel. 

Tünetek

Időnkénti vagy folyamatos hányás, hasmenés, vagy épp bélsár rekedés. Hasi fájdalom, levertség, étvágytalanság. Attól függően, hogy a megevett idegentest hol akadt el és milyen alakú előfordulhat, hogy az állat csak időnként hány, sőt napokig eszik még. 

Ami nagyon árulkodó tünet a számunkra az, ha az állat mindent visszahány, ételt, vizet, mindent.

Diagnosztizálás

A diagnózishoz szükség van ultrahangos vizsgálatra, röntgenre, esetleg kontraszt anyagos röntgenre, nagyon makacs esetben diagnosztikai feltárásra. 

Kezelése

Minden esetben műtétre van szükség. Az állat állapotától függően az is lehet, hogy azonnali műtétre.

Veszélyek

Amennyiben kedvencünk nem kerül időben orvoshoz úgy a bél perforálódhat ezzel bélsár kerül a hasüregbe. A belek egymásba csúszhatnak. Elhalhatnak egyes bélszakaszok.

Nagyon egyedi, helyzet függő milyen gyorsan válik életet veszélyeztetővé ez az állapot. Van, hogy 1-2 nap alatt nagyon rosszul lesz az állat és nagy fájdalmai vannak és van, hogy 3-5 napig el van és még enni is tud. 

Tudni kell, hogy a bélműtéteknél nagy hangsúlyt kell fektetni a sterilitásra az esetleges fertőzések elkerülése érdekében, így ez egy macerás műtét. Semmikép sem olyan mint egy ivartalanítás. Mind amellett nem ritka, így nálunk ez rutin műtétnek minősül. Műtét után még hosszantartó nagy dózisú antibiotikumos kezelésre lesz szüksége az állatnak. És ritkán előfordulhat sajnos későbbi komplikáció, ha elhal az érintett bélszakasz vagy egymásba csúsznak a belek. 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s