Szemész állatorvos

Miért van külön szemész az állatorvosok között is?

A válasz amiért az embereknél is. Mert ez egy nagyon speciális ágazat az orvostudományon belül.

Attól, hogy a helyi állatorvosunk mindig nagyon kedves Buksival az éves oltásnál, sőt nem volt különösebb gond az ivartalanításnál sem attól még nem biztos, hogy a szemészethez is ért. Igen lehet, hogy belevilágított Buksi szemébe és levette az egyik szemcseppet a kettő közül a polcról, hogy ettől majd lehetséges, hogy jobb lesz Buksinak, de ez sajnos nem ilyen nyilvánvaló. Sőt…sok esetben csak ront a helyzeten, ha a nem megfelelő gyógyszerrel kezelik a szemet. Hozzánk rengeteg félre kezelt szemű páciens érkezik. Ezek a félre kezelések műtéthez, vaksághoz de akkor a szem elvesztéséhez is vezethetnek. A legjobb mikor ad az orvos 2 ellentétes hatású szemcseppet ès adtunk a szarnak egy pofont…

Hogy zajlik egy kutya/cica szemvizsgálat egy igazi szemésznél

Mint minden vizsgálatnál először is kikérdezzük a gazdit a panaszokról, az előzményekről, az esetleges előzetes kezelésekről. 

A tévhitekkel ellentétben a szemvizsgálat ébren történik. ( A gazdik fele azt hiszi bealtatjuk az állatot, mert el sem tudják képzelni, hogy hagyni fogja a vizsgálatot. Az igazság az, hogy az állatok 90%-a minden gond nélkül hagyja magát ilyenkor.) Majd az állatorvos megvizsgálja a szemet elsőként általában a réslámpán keresztül. Ebből a gazdi annyit fog látni, hogy egy speciális géppel világít kedvence szemébe, körülbelül, mint a humán szemészeten. 

A gondtól függően mérhet szemnyomást. Ezen néhány gazdi meglepődik, mert a szemfelszínt érinti a gép, de ezt az állat nem szokta észre venni, ugyanis annyira finoman ér hozzá. Egyáltalán nem fájdalmas. 

Mérhet könnytermelést egy icipici papír csíkot a szemhéj alá helyezve. Ezen azért néha az állat is meglepődik, de mire letelik az egy perc amíg bent tartja az állatorvos a szemben, addigra rá szoktak jönni, hogy ez sem kellemetlen. 

Ha szükséges az orvos megfestheti a szemet egy hasonló papír csíkkal amitől sárgás zöld lesz az állat szeme, amit a gazdik általában elég komikusnak tartanak. Ezután előfordulhat, hogy a kutyusunk, cicusunk orrából zöldes cseppek jönnek ki még egy fél napig, de ez teljesen normális.

Lehetséges, hogy az orvos megultrahangozza a szemet. Ha valamin ezen mindig meglepődnek a gazdik mikor először látnak ilyet. Ez sem fáj az állatnak, maximum meglepődik mikor az ultrahang fej közelít a szeme felé. Az egész 2 perc türelmet igényel, de ezt a legtöbb cica, kutya gond nélküli tűri.

Összességében jó néhány géppel bele nézhetnek , bele világíthatnak kedvencünk szemébe, de ez csak jó, mert teljesebb képet tud alkotni az orvos. Amennyiben a szem a betegségből kifolyólag különösen érzékeny, fájdalmas, úgy tudunk adni neki olyan fájdalom csillapító szemcseppet ami perceken belül csökkenti az állat fájdalmait. Ennek a szemcseppnek köszönhető, hogy egy szemvizsgálaton semmi sem fáj. Az asszisztens csak azért tartja az állat fejét, mert ugyan kiszereti, ha belevilágítanak a szemébe, hát még a szemcseppentést.

Mi az ami segítségünkre van

Az, ha a kutya bízik a gazdiban, a gazdi pedig bennünk. Az, ha a gazdi tud segíteni megfogni az állatot, ha az esetleg kevésbé kooperatív. 

Meddig halogathatjuk a szemvizsgálatot

Amennyiben arra gyanakszunk, hogy kedvencünknek szemproblémája van. Hunyorog, pislog, könnyezik, látszólag megváltozott a szem kinézete, gyanakszunk, hogy romlott a látása, ne adj isten fájlalja a szemét keressünk fel egy szemészt, mert nem tudhatjuk mekkora a baj. Vannak igen fájdalmas szembetegségek. Vannak olyanok amik gyorsan tudnak romlani és vaksághoz vagy akár a szem elvesztéséhez is vezethetnek, ha nem kerül időben szakorvoshoz négylábú családtagunk. 

Nagyon fontos, hogy ha állatorvosunk akihez járunk nem szemész, úgy bátran keressünk fel egy szakorvost mielőtt hetekig locsoljuk a nem megfelelő szemcseppet kutyánk vagy cicánk szemébe. A nem megfelelő gyógyszerek sokat ronthatnak a beteg szem állapotán. Nem kell amiatt kellemetlenül érezzük magunkat, hogy másod véleményt kérünk. Ez nem azt jelenti, hogy nem bízunk a szeretett állatorvosunkban. Mi sem megyünk bőrgyógyászhoz szívproblémával, még ha az a bőrgyógyász a legjobb szakember is a maga területén. Sokszor az orvosok azért nem küldik tovább szemészhez a pácienst, mert úgy gondolják a gazdi sajnálja a pénzt, vagy az időt még egy orvos felkeresésére. Pedig olcsóbb, ha egyszer vagy kétszer el kell mennünk egy szakorvoshoz, mintha a helyi állatorvos hetekig, hónapokig félre kezeli az állatot. A feleslegesen megvett gyógyszerek pedig addig ronthatják a szem állapotát, amíg már csak a műtét segít, amit esetleg további otthoni gyógyszerezés követ. Ez pedig több költséget fog jelenti a végére, mintha rögtön jó kezekbe került volna a kedvencünk. 

Időben egy mindenre kiterjedő szemvizsgálat átlag 20 percet vesz igénybe.

Manapság ahogy nálunk embereknél, úgy a háziállataink esetében is a legtöbb problémára van szakosodott orvos. És náluk sem véletlenül vannak. Bőrproblémával bőrgyógyászhoz, sántasággal ortopéd szakorvoshoz, szem problémákkal szemészhez menjünk. Itt megjegyezném, hogy egy lelkiismeretes orvos tisztában van a szakmai korlátaival és nem rest tovább küldeni a beteget.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s