Idős kutya

Mire figyeljünk idősödő kutyusunknál?

Ahogy nálunk úgy kedvenceinknél is jobban oda kell figyelni az egészségre a kor előre haladtával.

8 éves kor felett (kimondottan nagy testűeknél 5-6 éves kor felett) érdemes elmenni évente egy teljes kivizsgálásra. Egy hasi ultrahanggal, egy vérvétellel, és egy fizikális vizsgálattal évente sok komolyabb baj megelőzhető. Ezekkel időben elcsíphetünk egy kezdődő veseelégtelenséget, egy máj problémát, de akár egy daganatos folyamatot is. Ez azért is jó, mert esetleg az orvos tudja figyelmeztetni a gazdit, hogy mire figyeljen az adott kutyusnál.

Ügyeljünk rá, hogy az érendjét is igazítsuk kutyánk korához. Egy jó minőségű senior táppal ( a hiper marketekben kapható 500,-os kg áron kapható tápok nem ide sorolandók), a csont etetés megszűntetésével ( a csont etetése kutyával című cikkben már kifejtettem az orvosi véleményt, de idős kutyának már tényleg nem kell csont) növelhetjük a komfort érzetét és hosszútávon fent tarthatjuk az egészségét. Ja és figyeljünk a súlyára, ha kevesebbet mozog már akkor egyen inkább kevesebbet, ahogy a nagypapa öregedő izületeinek úgy az övéknek sem hiányzik a plusz súly.

Figyeljünk rá, hogy bizonyos kor felett, ha megoldható ne lépcsőzzön. Nyilván a masztiffot nem fogja a hátára kapni a gazdi, hogy felcipelje a 4.-re, de a cipelhető súlyú kutyát azt, ha tudjuk inkàbb vigyük fel. 🙂 ( Amúgy egy életszerű szabálynak találom, hogy akkora kutyája legyen az embernek amekkorát elbír.) De persze én is szeretem az óriás macikat. 

Sokszor tanúja vagyok, hogy bizony idős kutyust komoly betegséggel hoznak hozzánk, ami megelőzhető lett volna, ha időben kivizsgálják. És nem arról van szó, hogy gazdi nem reagált időben a tünetekre, hanem az olyan esetekről amikor még a tünetek jelentkezése előtt kellett volna kiderüljön a probléma. 

Figyeljünk a megváltozott igényeikre, hogy minél tovább megmaradjanak nekünk.:)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s