Kutya hideg

Idén sem úsztuk meg itt az igazi kemény hideg. Valaki örül neki valaki nem. A táj gyönyörű, lehet nagyokat kirándulni, hógolyózni. De csúsznak az utak, havat kell kotorni és én személy szerint nagyon fázós vagyok. Ugyan így van ez kedvenceinkkel vannak kutyák akik szeretnek a hóban játszani és vannak akik köszönik csak az egészségügyi szükségleteik elvégzéséig hajlandóak kitenni a mancsukat ebben az időben. 

De mire figyeljünk ilyenkor

Nagyon fontos, hogy kerti a kutyánknak legyen hol megszáradni, átmelegedni. Vannak már nagyon szuper hőszigetelős házak amit könnyebben befűt magának a kutya. Célszerű néhány nagyobb takarót rendszeresíteni nekik, hogy azzal is komfortosabb legyen a házuk. Ezt minden nap ellenőrizni nem nyirkos, vizes e és, ha igen akkor csere. Ebből a szempontból talán praktikusabb a szalma. Ezt is kitűnően be tudja magának melegíteni és ha vizes lesz egyszerűbb cserélni alatta.

A kutyaház ne legyen túl nagy a kutya méretéhez kêpest, mert akkor nem tudja befűteni magának. Elég annyi, hogy kényelmesen meg tudjon fordulni benne.

Kijárós cicánkat ne zárjuk ki éjszakára, sőt lehetőleg napközben is legyen lehetősége többször átmelegedni, mert kis testmérettel könnyebb kihűlni, ugyan ez igaz a kis kutyákra is. 

Sajnos találkoztam már olyan esettel, hogy a férj nem engedte be a felesége csivaváját éjszaka, mondván kutya, majd megoldja. Nem meglepő módon a kutya reggelre halálra fagyott. Igen ilyen is van….. Bár azt gondolom, hogy jó érzésű ember ilyen kis állatot nem hagy kint éjszakára. Legalább a kazánházba, garázsba, pincébe vagy az előszobába engedjük be őket.

Víz

Kint nagyon hamar megfagy kedvencünk vize így ezt célszerű naponta többször ellenőrizni, cserélni, nyilván valamivel melegebb vizet kapjon inni, mint nyáron. Nagyon jól tud esni ilyenkor a kinti kutyáknak, ha este kapnak egy kis meleg levest vacsira.

Mancsok

Gyakori probléma ilyenkor, hogy a mancsokra fagy a hó, a jég ami nekik ugyanolyan fájdalmas, mint nekünk mikor “lefagy” a kezünk a hógolyótól. Ezt óvatosan szedjük le, praktikus, ha a mancsot nem meleg! nem hideg! langyos víz alá tartva leolvasztjuk róla amennyiben annyira ráfagyott, hogy fájdalmas, ha csak megpróbáljuk lesöpörni, de ezután mindenkép töröljük szárazra a mancsokat. Még gyakoribb probléma, hogy a só marja városi kutyánk mancsát. Ezt azonnal le kell törölni a mancsokról ahogy jelzi kutyusunk, hogy fáj neki. Én úgy tapasztaltam, hogy legjobb, ha száraz zsepivel óvatosan letöröljük a talpakat, az én kutyámnak még az is túl fájdalmas, ha a kesztyűmmel teszem ugyanezt. Neki csak a zsepis törlés esik jól és persze én azonnal felemelem és arrább viszem őt mondjuk a hóba, fűbe, hogy ne toporogjon tovább a sóban. Célszerű az ilyen sózós helyen lakó kutyák mancsát séta után vizes ronggyal letisztogatni, vagy lemosni és megszárítani. 

Nagyon fontos, hogy hacsak az állatorvos mást nem javasol ne kenegessük krémekkel kedvenceink talpát még akkor se, ha mondjuk bántotta séta közben a só, vagy a jég, mert ettől felpuhul a talp párna és csak még sérülékenyebbé válik. 

Mancsok megóvása

Jó szolgálatot tehet ilyenkor a kutya cipő. Vannak nagyon jó minőségű kutya cipők például a Trixie cipők. ( Az egyetlen kritika amit meg tudok fogalmazni ezzel a termékkel kapcsolatban, hogy kettesével árulják őket, mert még sosem számolták meg hány lába van a kutyának vagy én nem tudom.) A legtöbb kutya hozzá szokik, hogy séta közben viselnie kell. Egy próbát legalábbis megér, ha gyakran fáj kutyusunk lába a sótól.

Kutyaruha

Manapság nagyon elterjedtek a kutyaruhák. Hála istennek már nem halljuk azt állandóan, mint 20 éve, hogy minek a kutyának ruha, van bundája….

A kistestű kutyáknak szó szerint létszükséglet ilyenkor egy meleg, a hasat is takaró kabát. Hiszen nagyon közel van a hasuk és ezzel minden fontos szervük a talajhoz ahol ugye a leghidegebb van. De egy nagy testű, ám kimondottan rövidszőrű kutyának is fontos ilyenkor a kutyaruha pl.: egy agár vagy vizsla számára. Főként a kölyök és idősödő kutyáknak fontos a kutyaruha, ugyanis ők még/már nem tolerálják olyan jól az ilyen szélsőséges hidegeket. Arról nem is beszélve, hogy nem olyan mozgékonyak mint fiatal felnőtt társaik, hogy egy kis szaladgálással felmelegíthessêk magukat.

Gyakori betegségek ilyenkor

A felfázás, megfázás, torok gyulladás, tüdőgyulladás, fagyásos sérülések.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s