Elülső kereszteződő szalag szakadás kutyában

Az elülső kereszteződő szalag szakadás az egyik leggyakoribb ortopédiai elváltozás a kutyáknál.

Ez annyit jelent, hogy a térszalag szakadása miatt a sípcsont előre felé elcsúszik a combcsonthoz képest. Kialakul a fiók tünet. 

Mit vesz észre a gazdi?

Nagy testű kutyáknál jól látható hátsó láb sántaság alakul ki, kis testű kutyáknál sántaság vagy a fájós végtag emelése, egyáltalán nem terhelése.

Tipikus tünet a nem állandó, de időről időre vissza térő sántaság is. Ilyenkor feltehetően részleges szakadásról beszélhetünk ami idővel teljes szakadást eredményez. 

De, hogy alakul ki?

Kutyáknál a keresztszalag szakadás általában nem traumatikus eredetű ellenben az emberekével.

Előfordul, hogy egy bizonyos eseményhez tudjuk kötni, például kis kutyánál a kanapéról leugráshoz. De sokszor lassan alakul ki, bármilyen rossz mozdulattól függetlenül. A kutyák lábának anatómiája miatt a térdük nagy terhelésnek van kitéve. És amennyiben a térdnek nem megfelelő a szögelése úgy a keresztező szalag túl nagy terhelést kap. Az az a combcsont és a sípcsont közötti szög nem megfelelő. Ennek feltételezhetően genetikai oka van ezt támasztja alá az a tény is, hogy ha az egyik térdben elszakad a szalag 70% az esélye, hogy egy éven belül a másik térdben is elszakad. Kockázatott növelő tényező a túlsúly is.

Megelőzés

Megelőzni nem lehet. Ha el akar szakadni, el fog szakadni.

Kezelése

Teljes szalag szakadás esetében mindenképpen műtéti beavatkozás a javasolt. Gyógyszeres kezeléssel csak a tünetek elfedésére van mód. Ez abban az esetben is igaz, ha a sántaság bizonyos idő elteltével elmúlik. Ez csak annyit jelent, hogy az akut gyulladás lehúzódott az térdizületről. 

Viszont a fiók tünet huzamosabb fent állása egyéb elváltozásokat okoz a térdben úgy mint felrakodások, porc sérülés, idült gyulladás. Ezek idővel igen fájdalmasak lesznek a kutya számára. 

A műtétről

A legelterjedtebb műtéti technika a TPLO ( Tibial Plateau Leveling Osteotomy).

Ezzel a technikával kiiktatják a szalag funkcióját, a sípcsont elfűrėszelésével és elforgatásával majd implantátum behelyezésével tehermentesítik azt.

Az implantátum a kutya korától, életmódjától és a gyógyulási folyamattól függően vagy bent marad vagy később eltávolításra kerül.

A TPLO technikával a kutyák 90%-a 100%-os lábhasználatot nyer vissza, de a maradék 10%-nál is jelentős javulást eredményez.

Ezenfelül van a szalag pótlásos műtét amit inkább kis testű kutyákban szoktak alkalmazni, de ez talán kevésbé elterjedt módszer.

Műtét után/ Lábadozás

A műtèt után nagyon szigorú mozgás korlátozásra van szükség minimum 6 héten át. Aki már végig csinálta ezt a kutyájával az tudja, hogy ez a neheze. Ugyanis a szigorú mozgás korlátozás ez esetben tényleg szigorú. Kedvencünket hetekig kennelben/ szoba kennelben kell tartani vagy nagyon pici helyre bezárva, nem ugrálhat bútorra, nem állhat két lábra, nem futhat a kapuhoz a postást megugatni és szigorúan csak pórázon sétálhat. Az orvos utasításait követve napról napra növelve a séta időt és távot. Ez az első napokban szigorúan egészségügyi sétát jelent.

Jó, de kelleni fog gallér?

Minden gazdi legnagyobb mumusa tudom. És igen kelleni fog gallér ugyanis, ha a csont műtéti sebet szétnyalja a kutya és befertőződik, befertőződhet az implantátum is a csontban és annak nagyon súlyos következményei lehetnek. És a legtöbb kutya 2 nap alatt megszokja. A gallért csak arra az időre szabad levenni míg pórázon sétálunk vagy konkrétan összebújva tévézünk. 🙂 Annyi idő is elég, hogy szétnyalják a sebet míg a gazdi kimegy a fürdőszobába vagy elmosogat és hátat fordít kedvencének. Nem vicc. Megtörtént. 

Kell e fizioterápia a műtét után?

Javasolt igen. A fizioterápiával olyan izmokat lehet fejleszteni amik majd segítik a térd tehermentesítését így gyorsítva a felépülést. Emellett fájdalom csillapító kezeléseket is tudnak alkalmazni kutyánknál. Nyugodtan kérjük meg az ortopéd orvost, hogy ajánljon fizioterapeutát kedvencünknek. És beszéljük meg azt is hány nappal a műtét után javasolt elkezdenünk azt.

A modellünk

A képen látható gentleman Sammy. Sammy 10 éves fajtatiszta Boxer aki küzd némi túl súllyal. Egy éven belül a második térdét műtöttük TPLO-val. Sammy a műtét utáni napon már terhelte a frissen műtött lábát, 2 nap múlva ezen a lábán állva pisilt. 🙂 Ez nem ritkaság amúgy.

Az egyetlen jó dolog (ha van egyáltalán ilyen) abban, ha a második láb is műtétre kerül, hogy mind a kutya mind a gazdi tudja már mire számíthat. Saját tapasztalatom, hogy a második TPLO műtétből már nyugodtabban ébrednek, óvatosabban állnak fel. És a gazdik is tapasztaltabbak, jobban megy a mozgás korlátozás betartatása.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s