Cicák oltása, fertőző betegségekre való szűrése

A két leggyakoribb macska vírus a FIV = azaz a macskák HIV vírusa és a FELV = macska leukózis. 

Mit kell ezekről tudni?

Mindkét vírusra van szűrővizsgálat, 2 csepp vér kell hozzá és egy gyorsteszt percek alatt megmondja fertőzött-e cicánk? Ezt a szűrést érdemes már kölyökkorban elvégeztetni.

FIV:

A FIV a cicák HIV vírusa – nem kell megijedni – ember nem kaphatja el, csak másik macska. A lefolyása olyan mint az embereknél, az immunrendszert támadja, gyengíti. A kiscicák már az anyaméhben fertőződhetnek, ezért tanácsos őket leszűretni. Amúgy párzással, harapással, karmolással terjed. 

Ha a teszt negatív lesz:

Lehetőleg ne lógjon fertőző cicákkal.

Ha a teszt pozitív lesz:

Akkor sem kell „temetni” szegény Cirmit, csak sokkal jobban kell rá vigyázni. Ha beteg, levert, nem eszik bármi jelét mutatja, hogy gyengélkedik akkor azonnal vigyük orvoshoz, mert egy sima megfázás esetén is intenzívebb kezelésre, nagyobb gondoskodásra lehet szüksége, mint egészséges társainak. Mivel ez a vírus az immunrendszert támadja ezért kellhet nagyobb támogatás cicánknak egy olyan betegség esetén is amit amúgy más cica talán észre sem vesz. 

Jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy FIV-es cicánk rövidebb ideig fog élni, mint nem fertőzött társai, de kis szerencsével és oda figyeléssel ez is hosszú éveket jelenthet.v Minden más betegség ellen beoltathatjuk kedvencünket.

FELV:

A FELV vírus más néven macska leukózis hasonlóan terjed, mint a FIV vírus, azaz közvetlen kontakttal. Egymás mosdatása, közös tál, közös alomtálca használat, harapás, karmolás. A legyengült immunrendszerű állatok könnyen elkapják, így gyakran jár párban a FIV-vel. 

Az egészséges jó kondiban lévő cicák immunrendszere sok esetben ellenáll ennek a vírusnak, de ez szerencse kérdése.

Ha a teszt negatív:

Oltassuk be.

Ha a teszt pozitív: 

Hasonlóan a FIV-es cicák esetéhez, még évekig velünk lehet, de náluk is kiemelten fontos az immunerősítés és komolytalan betegségek esetében is a komolyabb támogató terápia.

Az oltási program hasonlóan a kutyákéhoz első oltás után 2-3 héttel ismétlendő, utána csak évente kell.

Hozzászólás