Csoki mérgezés kutyában, cicában

Csoki

 

Mára eléggé köztudott, hogy a kutyának, cicának mérgező a csoki. Lehet, hogy nem lesz tőle baja, de minek kockáztatni? Nem tudhatjuk kedvencünk mennyire érzékeny a csokiban található teobrominra. Ez a serkentő hatású összetevő az, ami miatt azt érezzük, hogy némi plusz energiát nyerhetünk egy csokiból egy hosszú munkanapon. Ezt az emberi szervezet hamar lebontja, de kedvencünk szervezetében akár 20 órán át is jelen lehet, ami elég komoly feladat elé állítja a vesét. Minél magasabb a csoki kakaó tartalma annál veszélyesebb négylábú családtagjainkra.

Mennyi a mérgező mennyiség?

Teobrominból 80-100 mg/testtömeg kg már mérgező. 115 mg/testtömeg kg pedig már halálos. Ez egy 10 kg-s kutyánál kb 9 dkg fekete csokit jelent. 30 g fekete csokiban 390 mg teobromin is lehet. Ugyanez tej csoki esetén csak olyan 40 mg.

Mivel a csoki kakaótartalma fontos tényező a mérgezés mértékét tekintve így a fehér csoki nem igazán jelent veszélyt kutyánkra, cicánkra. Viszont, ha fekete csokiból csen el egy kockát az igen.

Enyhe mérgezési tünetek: 

Hasfájás, sok vízivás, hányás, hasmenés.

Komolyabb tünetek:  

Szívritmus zavar, szapora szívverés, légzési nehézségek, hiperaktivitás, veseelégtelenség, rángógörcsök, a keringés összeomlása. 24 órán belül halál is bekövetkezhet.

Példákkal:

 Egy spánielnek már egy tábla fekete csoki halálos lehet. Egy rottweilernek ugyan ebből a csokiból 2-3 tábla, függve a kutya súlyától és a csoki kakaótartalmától. Ez ugye nem egy elképzelhetetlen mennyiség, ha kedvencünk megtalálja a csoki rejtekhelyet.

Az orvosnál

Amennyiben még épp láttuk, hogy kedvencünk megette a csokit és rögtön szaladunk is az orvoshoz, úgy jó eséllyel egy hánytatással megúszzuk. Kedvencünk kap egy injekciót és így ki tudja hányni a csokit mielőtt még elkezdene felszívódni és a mérgezés kialakulhatna.

Amennyiben már felszívódhatott a csoki, akkor keringéstámogató kezelést kaphat kedvencünk, hogy a mérgezés okozta károkat mérsékeljük. Illetve segítsük a vesét, míg lebontja a káros anyagokat.

Fontos – minden mérgezéses esetnél

Szeretném leszögezni, hogy bármilyen emberi fogyasztásra alkalmas kedvencünk számára mérgező dologról beszéljünk is a következő tényezők fontosak:

Egyéni érzékenység!

Testsúly!

Mérgező anyagból elfogyasztott mennyiség! 

Avagy az, hogy a szomszéd bernáthegyije minden nap megeszik egy Túró Rudit 10 éve és semmi baja, az nem jelenti azt, hogy ez a mi csivavánknak jót fog tenni. 😉  

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s